AI i budućnost putovanja

Mi u Mercuri Internationalu fascinirani smo mogućnostima koje umjetna inteligencija pruža za poslovanje – bilo da se radi o marketingu, prodaji ili upravljanju ljudima. Kako smo u sezoni ljetnih putovanja ili možda planirate putovanje tokom jeseni, možda bismo mogli uzeti (zasluženu) pauzu od radnih aktivnosti i da se zamislimo nad mogućnostima umjetne inteligencije i iskoristimo ih za nešto više…opuštajuće…

Može li tokom odmora AI stvoriti više zadovoljstva?

Kako sustavi umjetne inteligencije poput ChatGPT-a postaju sve rašireniji, čini se da su procesi planiranja, otkrivanja i rezerviranja putnih iskustava spremni za veliku transformaciju. Unatoč brojnim prednostima, poput stvaranja novih ideja za putovanja i pojednostavljenja prijevoda, učinkovitost AI-a kao pomoći pri putovanju također dolazi s određenim ograničenjima. U ovom postu na blogu ispitat ćemo neke od najboljih upotreba umjetne inteligencije za putovanja i raspravljati o izazovima, strategijama i savjetima za približavanje putovanju koje pokreće AI još ugodnijim.

Vaš osobni planer putovanja

Mnogi stručnjaci smatraju da najveći doprinos umjetne inteligencije putovanjima trenutačno leži u fazama planiranja i kupnje. Prema Rathi Murthyju, tehničkom direktoru Expedia Groupa, umjetna inteligencija može ublažiti neodoljiv osjećaj procjenjivanja bezbrojnih opcija tijekom planiranja putovanja. Skupljajući podatke iz različitih izvora i nudeći preporuke na temelju kriterija kao što su vrijeme, cijene, interesi i preferencije u restoranima, umjetna inteligencija može sažeti sate istraživanja u samo minute.

Unatoč tome, putnici bi i dalje trebali konzultirati web-mjesta za rezervacije radi stalne provjere i potvrde kako bi osigurali da rasporedi generirani umjetnom inteligencijom odgovaraju stvarnosti. Konačni cilj bio bi uspostaviti ravnotežu između planova putovanja vođenih umjetnom inteligencijom i dinamike tržišta putovanja koja se stalno mijenja.

Oblikovanje upita koji daju prave rezultate

Dobivanje maksimuma iz golemih mogućnosti umjetne inteligencije često se svodi na izradu pravog formata upita. Postići to znači postavljati pitanja na svom materinjem jeziku i biti što konkretniji o osobnim preferencijama. Osim toga, stalne povratne informacije bitne su za poboljšanje razumijevanja jezika AI-a i razumijevanja korisničkih zahtjeva. Konačno, poduzimanje dodatnog koraka za dvostruku provjeru odgovora generiranih umjetnom inteligencijom u odnosu na druge izvore osigurava da informacije koje se prosljeđuju ostaju pouzdane.

Ograničenja i nedostaci

Iako je umjetna inteligencija pokrenula uglavnom povoljan pomak u načinu na koji svijet pristupa putovanju, tehnologija još uvijek ima ozbiljna ograničenja. Sa stopom točnosti informacija koja se kreće između 70-80%, povremeni nedostatak razumijevanja AI može uzrokovati neke zabrinjavajuće netočnosti. Elementi kao što su zastarjelo i ograničeno znanje, nedostatak pristupa podacima u stvarnom vremenu i promjene imena popularnih znamenitosti i dalje predstavljaju prepreku praktičnoj upotrebi umjetne inteligencije za putovanja.

AI and the Future of Travel

Najbolja AI sučelja za najbolja iskustva na putovanju

Iskorištavanje putnih resursa vođenih umjetnom inteligencijom podrazumijeva odabir najkompatibilnijih i najjednostavnijih sučelja. Primjeri uključuju Tripnotes.ai, roamaround.ai i curiosio.com, koji su izgrađeni na platformi OpenAI ChatGPT, omogućujući korisnicima da istražuju gotove karte i cestovna putovanja. Osim toga, platforme poput ChatGPT Plus nude dodatke iz Kayaka, Expedije, Tripa, OpenTablea i sličnih informativnih izvora za proširenje širine i raznolikosti itinerara generiranih umjetnom inteligencijom.
Za preporuke u stvarnom vremenu u bilo kojem trenutku tijekom putovanja razmislite o korištenju sučelja temeljenih na porukama poput GuideGeeka koja se dobro slažu s popularnim uslugama za chat poput WhatsAppa. Ovdje su samo neke od trenutno dostupnih usluga koje pokreće AI, iz još opsežnijeg raspona AI alata koji se mogu pronaći na futurepedia.io:

  • Roamaround: Friendly AI Travel Planner.
  • Journeai: Build your next travel itinerary from plain text.
  • AI Trip Planner: Create detailed, day-by-day itineraries for any destination.
  • Vooyai: AI-driven travel community: itineraries and new destinations​.
  • Travelmoji: Travel planning and booking assistant.
  • BetterTravel.AI: Personalized travel planning assistance​.
  • Plan My Road Trips: Let’s have a memorable road trip.
  • Nomadspot: Intelligent Travel Planner Application.
  • Mighty Travels: Save you up to 90% on airfare tickets and hotels.

Još nekoliko AI sučelja možete naći na poveznice ovdje.

AI: Revolucija u svijetu putovanja

Kako se ubrzano razvija, uspjeh umjetne inteligencije svakodnevno nudi nove mogućnosti koje će zasigurno preoblikovati iskustva putovanja. Brzina napretka i sve veći pristup web resursima nedvojbeno će dodatno ojačati sposobnost umjetne inteligencije da obradi mnogo više od pukih itinerara. Kako tehnologija dobiva uvid i zamah oko korisničkih preferencija, svijet putovanja neizbježno će biti oblikovan osobnim i jedinstvenim ponudama.