Vrijeme za “summer HolidAI”? Zašto trebamo predah i kako AI može pomoći …

Ponovno je ono doba godine kada odlazimo na zasluženi odmor, ostavljajući za sobom svakodnevicu u korist opuštanja i avanture. Ali trebaju li nam praznici? Da, stvarno trebaju. Ali zašto? Što se zapravo događa u našem mozgu i tijelu kada se neko vrijeme opustimo na suncu? I prije nego što zatvorimo prijenosna računala na nekoliko tjedana, postoje li načini na koje nam pametnija tehnologija vođena umjetnom inteligencijom može pomoći da se stvarno isključimo?

Krenimo u priču.

Mozak je mišić. Pamti naprezanja …

Davne 1910. godine William Taft (27. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država) primijetio je da su “2 ili 3 mjeseca odmora neophodna kako bi se sljedeće godine nastavilo s radom s onom energijom i učinkovitošću koju bi trebali imati”.

Iako većina nas možda nema luksuz uzeti odmor od četvrtine godine, čak i nekoliko tjedana može imati dramatičan učinak na dobrobit – i naposljetku, na produktivnost nakon praznika.

Ovo su 3 razloga za koje su praznici više od pukog ‘neradnog perioda’:

  1. Kognitivna fleksibilnost
    Nedavna istraživanja, uključujući sveobuhvatnu nizozemsku studiju1, pokazala su da su praznici – odmor od svakodnevne rutine i ponavljanja – izvrstan način za značajno povećanje naše kognitivne fleksibilnosti. To znači da se poboljšava naša sposobnost prilagodbe novim situacijama i razmišljanja o više koncepata istovremeno. U osnovi, uzimanje slobodnog vremena može nas učiniti vještijima u “žongliranju” zadacima i smišljanju kreativnih rješenja kada se vratimo na posao.
  1.  Smanjenje stresa 
    Praznici su dokazani lijek protiv stresa. Podaci iz više studija dokumentiraju mjerljiva smanjenja umora, tjeskobe, razdražljivosti i ljutnje tijekom – i nakon – odmora. Na primjer, pojedinci izvješćuju o značajnom smanjenju tih negativnih emocija, zbog čega se osjećaju opuštenije. Ovo smanjenje stresa donosi do više od same sreće – može spasiti život. Devetogodišnja studija2 kod 12 000 sredovječnih muškaraca otkrila je da su oni koji su pet godina preskočili duži odmor imali 30% veću vjerojatnost da će doživjeti srčani udar…
  1. Poboljšanje funkcije mozga 
    Putovanje u nova okruženja poboljšava područja mozga povezana s učenjem, pamćenjem, kreativnošću i kritičkim razmišljanjem. Ovo ne samo da potiče rast moždanih stanica, već također pomaže u sprječavanju neurodegeneracije povezane s depresijom, demencijom, Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću. Jednostavno rečeno, izlaganje mozga novim podražajima može imati značajne dugoročne koristi. Osim toga, čini vas interesantnijim tokom zabava i opuštenih razgovora.

Na koji način napraviti godišnji odmor – na AI način…

Sve je u ravnoteži…

Kako biste maksimalno iskoristili prednosti svog odmora, uspostavite ravnotežu između aktivnosti i odmora. Bavljenje tjelesnim aktivnostima može potaknuti rad mozga, a dovoljan odmor pomaže u smanjenju stresa. Evo gdje AI može promijeniti igru. Alati kao što je Ask Layla mogu vam pomoći u planiranju plana puta predlažući kombinaciju aktivnosti i opuštanja na temelju vaših preferencija i ciljeva putovanja​.

Pozdrav suncu!

Sunčanje nije samo preplanulost. Vitamin D, sintetiziran izlaganjem sunčevoj svjetlosti, neophodan je za funkciju mišića, zdravlje imunološkog sustava, metabolizam kostiju i mentalno zdravlje. Provođenje vremena na suncu može poboljšati vaše raspoloženje i fizičko blagostanje. AI alati kao što je Wanderbot mogu vam pomoći pronaći najbolja sunčana mjesta i aktivnosti na otvorenom tijekom vašeg putovanja, osiguravajući da izvučete maksimum iz izlaganja suncu​.

Spavajte dovoljno…

Jedna od najznačajnijih razlika između naših radnih tjedana i praznika je količina sna koju imamo. U prosjeku ne spavamo dovoljno tijekom radnih dana, što dovodi do nakupljanja nedostatka sna (otprilike trećina nas spava manje od preporučenih najmanje 7 sati po noći3). Tijekom praznika ljudi više spavaju i nadoknađuju taj “dug”, koji je ključan za obnavljanje fizioloških funkcija, poboljšanje raspoloženja i poboljšanje ukupnog zdravlja. Aplikacije vođene umjetnom inteligencijom Emma mogu pomoći u praćenju i poboljšanju ciklusa spavanja, dok pomoćnici na putovanjima kao što je Expedia chatbot mogu pomoći u učinkovitijem upravljanju rasporedom putovanja, osiguravajući vam dovoljno vremena za odmor i obnavljanje.

AI travel planning tools

Kao zaključak…

Uzimanje odmora nije samo zabava – to je znanstveno dokazana potreba za naše mentalno i fizičko zdravlje. Vaše kolege i šefovi zapravo bi vam trebali zahvaliti što ste otišli na odmor jer ćete se vratiti pametniji, sretniji i produktivniji. To je samo znanost. Dakle, sljedeći put kada budete planirali odmor, sjetite se da to nije samo luksuz – to je neophodno za vaše blagostanje. A uz pomoć nekoliko AI alata, možete isplanirati savršeni odmor, balansirajući između aktivnosti, odmora i svega između toga kako biste maksimalno iskoristili prednosti.

Dakle, kada se vratite u svijet prodaje, možete krenuti s trkom…

Želite li otkriti druge načine na koje umjetna inteligencija može pomoći zaposlenim prodajnim profesionalcima? Sastavili smo neprocjenjivu zbirku izvora, savjeta i alata za obuku – sve AI, sve na jednom mjestu.

Izvori:

1 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261517714000685

2 https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.112.003640

3 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6506a1.htm