Virtualna radionica – trening koji dolazi Vama

Pregled Mercuri International virtualnih radionica

Kineska poslovica „Možete li živjeti u zanimljivim vremenima“  nije se nikad činila relevantnijom – ograničenje putovanja, politički nemiri, ekstremne vremenske i zdravstvene prilike. Dodajmo to zahtjevima održivosti i zelene inicijative i čini se teškim ostati na vrhu svega a ujedno ostati i konkurentan u poslovanju -posebno kada je u pitanju trening. Trebamo rješenje koje se može prilagoditi vremenima.

Virtualna radionica omogućava upravo to – način da održimo brzinu, da budemo u tijeku s novim trendovima te unaprijedimo svoje vještine, bez obzira na to što se u svijetu. Ipak, virtualne učionice nisu samo sjajno rješenje kada nemamo priliku za osobni susret – one nude način za rješavanje niza drugih izazova:

Virtualno učenje može smanjiti troškove uštedom na troškovima putovanja i smještaja.

Smanjuje se i vrijeme koje se oduzima od radnog dana vaših zaposlenika, jer se ne troši na putovanje do edukacije i nazad. Emisija štetnih plinova u vašoj organizaciji opada dok produktivnost raste. To je win – win situacija.

Zapravo, kratki i odvojeni virtualni susreti nisu samo prikladni, omogućujući trening tokom rada – nego također imaju smisla iz perspektive učenja. Virtualne sesije doprinose prilagođenom i svestranom putu učenja koje je savršeno prilagođeno modernom radnom mjestu i potrebama polaznika.

Ponuditi ovu mogućnost je razlog velikog uzbuđenja u Mercuri International-u. Razumijemo da je ovo prilično novi koncept, ali zašto ne pogledati niže navedena, često postavljana pitanja? Sigurni smo da će vam pomoći u otkrivanju prednosti virtualnih učionica.

Što je virtualna radionica?

Virtualni trening je sinkroni događaj učenja koji se odvija na namjenskoj platformi s trenerom/ voditeljem. To može biti jedan događaj ili niz različitih sesija. Trener održava svaku sesiju uživo, dok su svi sudionici istovremeno povezani. To omogućuje polaznicima iz različitih zemljopisnih područja da zajedno uče bez dodatnih troškova.

Koliko traju sesije?

Svaka sesija obično traje između 1 do 2h, ovisno o temama koje se obrađuju, ciljevima učenja te potrebama i izboru polaznika. To znači da se trening odvija tokom radnog vremena, omogućavajući polaznicima vrijeme za rad tijekom ostatka dana. Utjecaj na radni dan je minimalan, u usporedbi s tradicionalnim cjelodnevnim treninzima.

Kako izgleda virtualna radionica? Mogu li sudionici komunicirati s trenerom i jedni s drugima?

Interaktivni element suradnje upravo je ono što ovaj model učenja razlikuje od jednosmjernih webinara na koje je većina ljudi navikla do sada. Virtualna učionica dolazi s mogućnostima koje polaznicima pružaju opciju aktivnog sudjelovanja i interakcije, čak i ako nisu fizički u istoj sobi. Ključ uspjeha je, svakako, iskustvo voditelja u upravljanju virtualnom učionicom, slijedeći najbolje prakse za angažman učenika te korištenje punog potencijala virtualnog okruženja. Mercuri ima dugu tradiciju u pružanju i unaprjeđenju učenja, pridržavajući se najboljih praksi i dokazanih metodologija, optimiziranih za svaki model učenja. Mercuri koristi i preporuča korištenje Adobe Connect platforme za izvođenje virtualnih radionica.

Kako mogu znati sudjeluju li polaznici ili pasivno slušaju?

Aktivno učenje je u srcu iskustva učenja koje je Mercuri International osmislio i pruža, bilo u živo ili virtualno. Ključno je postaviti očekivanja na početku svake sesije, tako da je polaznik svjestan potrebnog angažmana. Intervencija trenera redovito se kombinira s aktivnošću polaznika, koje zahtijevaju od njih da razmisle i odgovore: ankete, otvorena pitanja, rad u malim grupama na virtualnim flipchart-ovima, dijeljenje datoteka ili bilješki i sl. su sastavni dijelovi virtualne radionice. Često je kreativna sposobnost trenera jedino ograničenje.

Što je s materijalima? Jesu li dostupni u istom formatu kao u tradicionalnim učionicama?

Materijal za učenje koji se koriste tijekom sesije osmišljen je i razvijen posebno za virtualno iskustvo učenja uz podršku Mercurijevog centra za digitalno učenje. Naše znanje u digitalnom učenju zajedno s našim iskustvom u edukaciji i treninzima, skupljano kroz više od 60 godina iskustva, garantira najbolji format za vaše materijale.

Zvuči odlično! Kako mogu saznati više o virtualnim sesijama učenja za svoju organizaciju? Obratite se svom pouzdanom Mercuri savjetniku ili nam pošaljite poruku, a mi ćemo vam pomoći u dizajniranju pravog virtualnog rješenja treninga za vaše ljude.

Za više informacija? Kontaktirajte nas!