Virtualna radionica – trening koji dolazi Vama

Kineska poslovica „Možete li živjeti u zanimljivim vremenima“  nije se nikad činila relevantnijom – ograničenje putovanja, politički nemiri, ekstremne vremenske i zdravstvene prilike. Dodajmo to zahtjevima održivosti i zelene inicijative i čini se teškim ostati na vrhu svega a ujedno ostati i konkurentan u poslovanju -posebno kada je u pitanju trening. Trebamo rješenje koje se može prilagoditi vremenima.

Virtualna radionica omogućava upravo to – način da održimo brzinu, da budemo u tijeku s novim trendovima te unaprijedimo svoje vještine, bez obzira na to što se u svijetu. Ipak, virtualne učionice nisu samo sjajno rješenje kada nemamo priliku za osobni susret – one nude način za rješavanje niza drugih izazova:

Virtualno učenje može smanjiti troškove uštedom na troškovima putovanja i smještaja.

Smanjuje se i vrijeme koje se oduzima od radnog dana vaših zaposlenika, jer se ne troši na putovanje do edukacije i nazad. Emisija štetnih plinova u vašoj organizaciji opada dok produktivnost raste. To je win – win situacija.

Zapravo, kratki i odvojeni virtualni susreti nisu samo prikladni, omogućujući trening tokom rada – nego također imaju smisla iz perspektive učenja. Virtualne sesije doprinose fleksibilnom i svestranom putu učenja koje je savršeno prilagođeno modernom radnom mjestu i potrebama polaznika.

Ponuditi ovu mogućnost je razlog velikog uzbuđenja u Mercuri International-u. Razumijemo da je ovo prilično novi koncept, ali zašto ne pogledati niže navedena, često postavljana pitanja? Sigurni smo da će vam pomoći u otkrivanju prednosti virtualnih učionica.

Što je virtualni trening?

Virtualni trening je sinkroni događaj učenja koji se odvija na namjenskoj platformi s trenerom / voditeljem. To može biti jedan događaj ili niz različitih sesija. Trener održava svaku sesiju uživo, dok su svi sudionici istovremeno povezani. To omogućuje polaznicima iz različitih zemljopisnih područja i vremenskih zona da zajedno uče bez troškova.

Koliko traju sesije?

Svaka sesija obično traje između 1 do 2h, ovisno o temama koje se obrađuju, ciljevima učenja te potrebama i izboru polaznika. To znači da se trening odvija tokom radnog vremena, omogućavajući polaznicima vrijeme za rad tijekom ostatka dana. Utjecaj na radni dan je minimalan, u usporedbi s tradicionalnim cjelodnevnim treninzima.

Kako izgleda virtualna radionica? Mogu li sudionici komunicirati s trenerom i jedni s drugima?

Interaktivni element suradnje upravo je ono što ovaj model učenja razlikuje od jednosmjernih webinara na koje je većina ljudi navikla do sada. Virtualna učionica dolazi s mogućnostima koje polaznicima pružaju opciju aktivnog sudjelovanja i interakcije, čak i ako nisu fizički u istoj sobi. Ključ uspjeha je, svakako, iskustvo voditelja u upravljanju virtualnom učionicom, slijedeći najbolje prakse za angažman učenika te korištenje punog potencijala virtualnog okruženja. Mercuri ima dugu tradiciju u pružanju i unaprjeđenju učenja, pridržavajući se najboljih praksi i dokazanih metodologija, optimiziranih za svaki model učenja.

Kako mogu znati sudjeluju li polaznici ili pasivno slušaju?

Aktivno učenje je u srcu iskustva učenja koje je Mercuri International osmislio i pruža, bilo u živo ili virtualno. Ključno je postaviti očekivanja na početku svake sesije, tako da je polaznik svjestan potrebnog angažmana. Intervencija trenera redovito se kombinira s aktivnošću polaznika, koje zahtijevaju od njih da razmisle i odgovore: ankete, otvorena pitanja, rad u malim grupama na virtualnim flipchart-ovima, dijeljenje datoteka ili bilješki i sl. Često je kreativna sposobnost trenera jedino ograničenje.

Što je s materijalima? Jesu li dostupni u istom formatu kao u tradicionalnim učionicama?

Materijal za učenje koji se koriste tijekom sesije osmišljen je i razvijen posebno za virtualno iskustvo učenja uz podršku Mercurijevog centra za digitalno učenje. Naše znanje u digitalnom učenju zajedno s našim iskustvom u edukaciji i treninzima, skupljano kroz više od 50 godina iskustva, garantira najbolji format za vaše materijale.

Zvuči odlično! Kako mogu saznati više o virtualnim sesijama učenja za svoju organizaciju? Obratite se svom pouzdanom Mercuri savjetniku ili nam pošaljite poruku, a mi ćemo vam pomoći u dizajniranju pravog virtualnog rješenja treninga za vaše ljude.

Za više informacija? Kontaktirajte nas!